Prawdziwa włoska kuchnia, czyli co kochają jeść Włosi

Prawdziwa włoska kuchnia, czyli co kochają jeść Włosi

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej wziętych na całym świecie. Dzisiaj skosztować można jej nie tylko w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co lubią konsumować pierwotni Włosi?

Co jest w największym stopniu znaczącym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Ubóstwiają ją również sami Włosi.

Imponująca serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smacznego dania. Najbardziej znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze wyjątkowej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co w zasadzie uwielbiają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, że to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnorodnego rodzaju sosami. Istotne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być odpowiednio ugotowany makaron wedle Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one odmianą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niezmiernie ubogacona. Poświęcić wolno jej w rzeczywistości długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują także słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednakże na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być przekonani, że zafascynuje ono głębią smaku oraz aromatu.