Wino online

Wino online

Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała też do Polski. Coraz częściej na naszych stołach gości ten fenomenalny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do potraw nie jest nazbyt rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do jakich posiłków.

Sklep z winem online

Które wino pasuje do past?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić również z winem różowym.

wino bag in box

Z jakim winem podawać ryby?
Stara norma powiada, iż do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Należałoby jednakże pamiętać, iż nie jest to bezwzględna zasada. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.

Z jakim winem najprawidłowiej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje jedynie wino czerwone. Cielęcina może być podawana albo z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.