Dawna kuchnia nadal żyje

Dawna kuchnia nadal żyje

Każda kuchnia cechuje się osobistymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i łatwa. Większości z nas kojarzy się jedynie z pierogami (jakie są bardzo cenione na całym globie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za polskie, głównie z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone na ogół z Polską. Wolno dostać je w szczególnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak szablonowych pierogów ruskich czy także żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to wyłącznie jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy lub świata. Restauracja przy Rynku Skupmy się jednakże na nowo na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły oraz składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak właściwie niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film